Pokloni i porezi

pokloni i porezi

Pitate se šta pokloni i porezi imaju zajedničko? U nastavku teksta pronađite u kojim slučajevima i kako se pokloni oporezuju.

Decembar je simbol lijepih stvari. On nas asocira na snijeg, kamin sa vatricom, topao čaj, slavlje, poklone… Mnogo lijepih poklona. I u poslovnom svijetu se već dugo njeguje kultura darivanja. Darivanje uposlenika, kupaca, dobavaljača i ostalih poslovnih partnera su idealna prilika da se zahvalimo na uspješno ostvarenoj poslovnoj saradnji te da učvrstvimo buduću.

Stoga pokloni i porezi postaju nešto o čemu pravna lica itekako razmišljaju, odnosno pitamo se kako se pokloni oporezuju?

Sa aspekta PDV-a

Sa aspekta PDV-a, pokloni male vrijednosti su porezno priznati. A šta su pokloni male vrijednosti? To su pokloni vrijednosti manje od 20,00 KM bez PDV-a, koje obveznik daje povremeno (najviše jednom tokom poreznog preioda) svojim poslovnim partnerima, o čemu se vodi evidencija. Poslovnim partnerima smatraju se osobe s kojima postoji poslovni odnos ili se očekuje da će se takav odnos uspostaviti. Obzirom da je neophodno strogo voditi računa o svim nabrojanim faktorima, obveznici svakako imaju mogućnost, što u praksi vrlo često i rade, da ne vode nikakvu evidenciju, te da ne koriste porezni odbitak.

Sa aspekta poreza na dobit

Sa aspekta poreza na dobit, pokloni poslovnim partnerima u pojedinačnoj vrijednosti većoj od 20,00 KM ne smatraju se reprezentacijom i u cjelosti su porezno nepriznati. Ukoliko su ti pokloni pak, pojedinačne vrijednosti manje od 20,00 KM, 30% troška reprezentacije će biti porezno priznato.

Darivanje uposlenika

Ako želimo da darujemo naše uposlenike, onda sa aspekta poreza na dohodak na sljedeće moramo obratiti pažnju:
Ukupna vrijednost poklona koje poslodavac daje uposleniku u toku jednog poreznog perioda, povodom državnih ili vjerskih praznika, ne smije biti veća od 30% prosječne mjesečne neto plaće u FBiH, prema posljednjem objavljenom podatku nadležnog organa za statistiku. Sve iznad toga se tretira kao korist, te se na to obračunavaju i plaćaju puni doprinosi i porezi.

 

Još zanimljivih članaka iz oblasti knjigovodstva, računovodstva i poreznog savjetovanja pronađite na našem blogu.

Write a comment