Zašto angažovati knjigovodstveni servis, a ne formirati vlastito računovodstvo?

Potrebne su Vam usluge knjigovodstva i pitate se zašto angažovati računovodstvenu agenciju, a ne oformiti vlastiti računovodstveni odjel? Ukoliko posjedujete manju kompaniju ili startup biznis, za Vas je vjerovatno bolje da pronađete odgovarajući računovodstveni servis i dogovorite koje računovodstvene usluge želite da obavljaju za Vas.  U međuvremenu, pročitajte koje su to prednosti angažovanja knjigovodstvene agencije u odnosu na formiranje vlastitog računovodstva.

Manji troškovi
Troškovi bruto plata certificiranog računovođe i operativnih radnika, troškovi prostora, kancelarijske opreme i materijala, stručnih seminara, stručne literature, knjigovodstvenog programa itd. višestruko su veći od naknade knjigovodstvenom servisu za usluge knjigovodstva. Obzirom da neke usluge, koje spadaju u poslove administracije, pravnog ili odjela ljudskih resursa, možete i sami obavljati, sa računovodstvenom agencijom možete dogovoriti koje usluge Vam zaista trebaju, a koje ne.
Više vremena za bavljenje osnovnom djelatnošću
Često su privrednici prezauzeti knjigovodstvenim poslovima, te imaju manje vremena da se bave širenjem djelatnosti i uvećanjem profita. Ukoliko ste i Vi jedan od takvih privrednika, vrijeme je da razmislite šta računovodstvena agencija može obavljati za Vas.  Mi smo tu da bi se klijenti bavili onim za šta su registrovani i da sve knjigovodstvene i računovodstvene brige ostave za svoj knjigovodstveni servis.
Jasno definisane obaveze i odgovornosti
Ukoliko Vam još uvijek nije jasno zašto angažovati računovodstvenu agenciju, samo se sjetite da klijenti imaju obavezu da na vrijeme dostavljaju kompletnu i formalno i materijalno ispravnu dokumentaciju, a knjigovodstveni servis na sebe preuzima odgovornost tačnosti usluge računovodstva i poštovanje rokova za obradu podataka, prijavu poreza i drugih obaveza. Znači, nakon dostavljanja dokumentacije, Vama ostaje samo da se opustite.
Veća sigurnost
Ukoliko ste novi u poslu, sigurno Vam ni pomisao na poreske institucije i inspekcije ne pada lako. Ne briniti jer jedna od prednosti angažovanja knjigovodstvene agencije je i ta da računovođe zaposlene u knjigovodstvenom servisu imaju veće iskustvo, te obzirom da se susreću  sa različitim djelatnostima, češće dolaze u kontakt sa poreskim institucijama i inspekcijama.
knjigovodstveni servis