startup biznis

Za startup biznis, računovodstvo je jedan od najvažnijih aspekata, kako kod pokretanja tako i kod uspješnog poslovanja. Prilično je lako odabrati savršen naziv firme, te odabrati savršen vizuelni identitet u smislu odabira loga ili web stranice. Međutim, ukoliko ne razumijete finansije za startup biznis, nećete preživjeti. Tu važnu ulogu igra računovođa ili računovodstvena agencija.

FINANSIJE ZA STARTUP BIZNIS

 

Na sve strane možemo sresti bivše poduzetnike koji su zanemarili finansijske aspekte svog poslovanja i koji su isuviše kasno otkrili da rade sa gubitkom, a ne uz generisanje profita.

Popularna fraza “novac je za zarađivanje” objašnjava zašto upravljanje finansijama u poslovnim organizacijama zahtijeva najveću pažnju. Da bi biznis uspostavio i nastavio uspješno poslovanje, prihodi od dobiti moraju se stalno povećavati. To znači da se početnim kapitalnim ulaganjem mora dobro upravljati, tankom linijom između duga i vlastitog finansiranja. Planiranje profita trebalo bi izgledati slično kao utvrđivanje profitabilnosti pojedinih proizvoda i usluga koje posao nudi, dok uklanjate gubitnike i promovirate pobjednike.

Zadovoljavanje operativnih potreba organizacije je ono što vodi poslovanje. Finansije za startup biznis povlače neke operativne troškove kao što su plaće za zaposlenike, sirovine, zalihe, isplate kamata. Ispravan finansijski plan za startup biznis pruža oblik stabilnosti u upravljanju profitima koji dolaze u organizaciju u odnosu na operativne troškove koji se moraju  podmiriti.

Prema istraživanjima, čak jedna trećina malih preduzeća ne uspiju jer su zanemarili finansije. Jedna od najčešćih grešaka koje se dešavaju u tom dijelu jeste pristup po principu „uradi sve sam“.

Ukoliko niste supertalenat ili nemate univerzitetsku diplomu sa finansijsko – računovodstvenog smjera, od velikog značaja je da angažujete računovođu ili računovodstvenu agenciju, pri tome vodeći računa o njihovoj stručnosti.

Dobar računovođa ili računovodstvena agencija će, pored ostalih usluga koje pruža, stručnim poslovnim i poreznim savjetima pomoći Vam da održite i unaprijedite Vaš biznis.

Zato:

– Uradite potrebna istraživanja
– Sačinite poslovni i finansijski plan za startup biznis
– Razmislite o strukturi Vašeg biznisa
– I ne zaboravite angažovati Računovođu

PROFITIRAJMO ZAJEDNO!