Prednosti angažovanja računovodstvene agencije

prednosti angažovanja računovodstvene agencije

 

Većini malih poduzeća je jasno da se bez kvalitetnog knjigovođe, bilo da zaposle nekoga interno ili da angažuju računovodstvenu agenciju, neće moći suočiti sa poslovnim izazovima koji im slijede. Obzirom da je zakonska obaveza imati računovođu, kako odlučiti da li je za Vašu kompaniju bolje da zaposlite knjigovođu ili da angažujete knjigovodstveni servis? Pogledajmo koje su to prednosti angažovanja knjigovodstvene agencije.

 

Koje su prednosti angažovanja računovodstvene agencije u odnosu na in-house računovodstvo?

Dobar računovođa može pomoći Vašoj kompaniji,  ne samo sa knjiženjem Vaših svakakodnevnih poslovnih aktivnosti nego i sa dugoročnim poslovnim planiranjem. Mnoge male kompanije nemaju dovoljno prihoda kojim bi mogli da obezbijede sopstvenog računovođu u firmi. Čak i kada je samo pola radnog vremena u pitanju. Tada je dobra odluka angažovati računovodstveni servis. Takva odluka često košta mnogo manje nego plata, doprinosi i ostale naknade jednog zaposlenika. Istovremeno, možete dobijati i kvalitetnije savjete od nekoga ko ima dugogodišnje iskustvo u radu sa finansijama i porezima različitih profila kompanija.

Na šta trebate obratiti pažnju kada birate knjigovodstveni servis?

Obrazovanje.

Da li ste znali da certifikat samostalnog računovođe može da se polaže sa bilo kojim završenim fakultetom? Pa, ako ste mislili da je svaki certificirani računovođa – ekonomista, prevarili ste se. S druge strane, postoje velike razlike u stečenom znanju po završetku samog ekonomskog fakulteta, u zavisnosti od smjera koji se pohađa. Znanje osobe koja je završila smjer marketinga nije isto kao ono stečeno na finansijsko-računovodstvenom smjeru. Ovdje naravno podrazumijevamo da se radi o respektabilnoj obrazovnoj ustanovi u kojoj se stiče znanje, a ne o onoj u kojoj je diploma sama sebi svrha. Ali to nije sve. Osim smjerova, izjednačavaju se i svi ostali fakulteti. Kod broja predmeta koje je potrebno položiti za stjecanje certifikata samostalnog računovođe gotovo da nema nikakve razlike. Bez obzira da li isti polaže osoba sa završenim ekonomskim fakultetom ili pak neko sa završenim veterinarskim, fakultetom političkih nauka, pravnim ili bilo kojim drugim fakultetom, polaže se skoro isti broj predmeta.

A budimo iskreni, da li bismo popravak zuba npr. povjerili bacheloru ekonomije koji je položio još 5 predmeta na stomatologiji i tako dobio certifikat? Sigurni smo da ne!

Onda, svakako preporučujemo da provjerite i to kome povjeravate svoju firmu i svoj novac!

Iskustvo.

Pored obrazovanja, potrebno je obratiti pažnju i na to koliko je računovođa iskusan. Sa kojim se poslovima susretao do sada i  koliko radnog iskustva ima? Iskustvo knjigovođe može znatno pomoći Vašoj kompaniji da raste i da se razvija? Male kompanije često uče na principu pokušaja i grešaka, koje su bolne, skupe i potencijalno prijete održavanju kompletnog poslovanja. Iskusan računovođa će razmotriti Vašu trenutnu finansijsku situaciju i finansijske ciljeve, te će Vam pomoći da kreirate plan za ispunjenje tih ciljeva.

Certifikati.

Certificirani računovođa mora stalno prisustvovati seminarima i edukacijama kako bi zadržao certifikat koji posjeduje. Ali pored toga, on je obučen da se suoči sa potrebama današnjeg računovodstva, posjeduje iskustva i znanja koja su mu omogućila polaganje ovog certifikata. Osim toga, dobar  certificirani računovođa se uvijek dodatno edukuje i informiše nevezano za obavezne edukacije koje treba posjetiti.

Veličina.

Ogroman niz računovodstvenih agencija na tržištu, od onih malih sa jednim ili dva uposlena pa do velikih internacionalnih računovodstvenih kompanija, može biti zbunjujući kada birate pravu knjigovodstvenu agenciju za sebe. Neke kompanije se osjećaju sigurnije angažujući veliku računovodstvenu agenciju. Međutim, upravo je pouzdanost u kvalitet usluge ovdje nešto što treba uzeti u razmatranje. Naime, u velikim knjigovodstvenim agencijama često većina uposlenika nije certificirani računovođa. Vašu kompaniju će vjerovatno voditi uposlenik te agencije, koji radi po već definisanim šemama, bez dovoljno znanja, iskustva i razumijevanja. Ovo čini mogućnost greške pri knjiženju većom. Osim toga, postavlja se pitanje da li će neka manja kompanija dobiti dovoljno pažnje u takvom okruženju. Sa druge strane, kroz rad sa manjom agencijom se možete osjećati prijatnije. Tu je odnos više personaliziran i uvijek razgovarate upravo sa onim ko vrši knjigovodstvenu obradu Vaše firme. Da li ćete Vaše poslovanje povjeriti manjoj ili većoj računovodstvenoj agenciji je na Vama da odlučite. Bitno je samo da razmotrite sve kriterije. Tako donesena odluka, odnosno ona koja će učiniti da se osjećate ugodno pri tome, bit će, sigurni smo, i ispravna odluka.

I za kraj, ali ne i najmanje važno..

Najjeftinija opcija nije uvijek najbolja opcija. Naprotiv, najjeftinija opcija je najčešće najskuplja opcija!

Samo iz razloga što ste dobili povoljnu ponudu, ne znači da je ona i najbolja. Nemojte vršiti kompromise kada je kvalitet u pitanju samo da biste uštedili malo na duge staze. Izvagajte ostale bitne prednosti pri angažovanju knjigovodstvene agencije i nedostatke prije donošenja odluka, sa cijenom na dnu ljestvice prioriteta. Ukoliko Vaše finansije vodi neko ko nema dovoljno iskustva i znanja ili pak vremena da se kvalitetno posveti Vašim finansijama, jako često može doći do grešaka, što Vašu kompaniju može koštati jako puno, posebno ukoliko se te greške ogledaju kroz prekršajne naloge inspekcijskih organa.

 

Kada smo posložili koje su to prednosti angažovanja računovodstvene agencije u odnosu na formiranje vlastitog odjela računovodstva, razmislite da li te prednosti odgovaraju i Vašem biznisu.  Ukoliko odgovaraju, onda je potrebno da pronađete odgovarajuću računovodstvenu agenciju. Certificirani i iskusan računovođa, odnosno računovodstvena agencija koja kvalitetno obavlja svoj posao, mogu biti dobitna kombinacija koja će unaprijediti Vaš posao bez nepotrebnih grešaka i troškova.

Naša računovodstvena agencija može odgovoriti na sve izazove, stoga provjerite kakvu poslovnu saradnju možete dogovoriti sa nama. Profitirajmo zajedno – Vaš Profit Plus!

 

Još zanimljivih članaka iz oblasti knjigovodstva, računovodstva i poreznog savjetovanja pronađite na našem blogu.

Napišite komentar