Prednosti angažovanja računovodstvene agencije

prednosti angažovanja računovodstvene agencije

 

Većina malih preduzeća shvata da se bez kvalitetnog računovođe – bilo da zaposle nekoga interno ili da angažuju knjigovodstveni servis, neće moći suočiti sa poslovnim izazovima koji im slijede. Obzirom da je zakonska obaveza imati računovođu, kako odlučiti da li je za Vašu kompaniju bolje da zaposlite knjigovođu ili da angažujete računovodstvenu agenciju? Pogledajmo koje su to prednosti angažovanja računovodstvene agencije.

 

Koje su prednosti angažovanja računovodstvene agencije u odnosu na in-house računovodstvo?

Dobar računovođa može pomoći Vašoj kompaniji,  ne samo sa knjiženjem Vaših svakakodnevnih poslovnih aktivnosti nego i sa dugoročnim poslovnim planiranjem. Mnoge male kompanije nemaju dovoljno prometa kojim bi mogli da obezbijedile računovođu u firmi na puno, ili čak pola radnog vremena. Tada je dobra odluka angažovati računovodstveni servis. Takva odluka često košta mnogo manje nego plata, doprinosi i ostale naknade za jednog zaposlenika. Istovremeno, možete dobijati i kvalitetnije savjete od nekoga ko ima dugogodišnje iskustvo u radu sa finansijama i porezima različitih profila kompanija.

Na šta trebate obratiti pažnju kada birate knjigovodstveni servis?

Certifikati.

Certificirani računovođa mora stalno prisustovati seminarima i edukacijama kako bi zadržao certifikat koji posjeduje. Ali pored toga, on je obučen da se suoče sa potrebama današnjeg računovodstva, posjeduje iskustva i znanja koja su mu omogućila polaganje ovog certifikata. Osim toga, dobar  certificirani računovođa se uvijek dodatno edukuje i informiše nevezano za obavezne edukacije koje treba posjetiti.

Iskustvo.

Pored certifikata, potrebno je obratiti i pažnju na to koliko je računovođa iskusan. Sa kojim se poslovima susretao do sada? Kako iskustvo knjigovođe može pomoći Vašoj kompaniji da raste i da se razvija? Male kompanije često uče na principu pokušaja i grešaka, koje su bolne, skupe i potencijalno prijete održavanju kompletnog poslovanja. Iskusan računovođa će razmotriti Vašu trenutnu finansijsku situaciju i finansijske ciljeve, te će Vam pomoći da kreirate plan za ispunjenje tih ciljeva.

Veličina.

Niz koji čini manja računovodstvena agencija sa jednim ili dva uposlena pa do velikih internacionalnih računovodstvenih kompanija, može biti zbunjujući kada birate pravu knjigovodstvenu agenciju za sebe. Neke kompanije se osjećaju prijatnije angažujući jednu od Big Four kompanija. Međutim, trebate se zapitati da li će manja kompanija poput Vaše dobiti dovoljno pažnje u takvom okruženju. Isto tako, u velikim knjigovodstvenim agencijama često većina uposlenika nije certificirani računovođa, te će Vašu kompaniju vjerovatno voditi uposlenik te agencije, koji radi striktno po uputama nadređenog, bez dovoljno znanja, iskustva i razumijevanja što čini mogućnost greške pri knjiženju. Također, trebate se zapitati šta Vas, kao preduzetnika, čini da se osjećate ugodno? Možete se osjećati prijatnije kada znate da možete kontaktirati Vašeg računovođu i dogovoriti sastanak u kratkom roku, što je čest slučaj kada kada je u pitanju manja računovodstvena agencija. Dobar računovođa će Vam uvijek rado dati odgovore na pitanja koja imate.

Najjeftinija opcija nije uvijek najbolja opcija. Bolje rečeno, najjeftinija opcija je najčešće najskuplja opcija.

Samo iz razloga što ste dobili povoljnu ponudu, ne znači da je ona i najbolja. Nemojte vršiti kompromise kada je kvalitet u pitanju samo da biste uštedili malo na duge staze. Izvagajte ostale bitne prednosti i nedostatke prije donošenja odluka, sa cijenom na dnu prioriteta. Zapamtite, ukupna godišnja faktura se može činiti visokom, ali sada imate nekoga ko profesionalno vodi Vaše finansijske poslove. Ukoliko Vaše finansije vodi neko ko nema dovoljno iskustva i znanja ili pak vremena da se kvalitetno posveti Vašim finansijama, jako često može doći do grešaka, što Vašu kompaniju može koštati jako puno, posebno ukoliko se one ogledaju kroz prekršajne naloge organa inspekcije.

 

Kada smo posložili koje su to prednosti angažovanja računovodstvene agencije u odnosu na formiranje vlastitog odjela računovodstva, razmislite da li te prednosti odgovaraju i Vašem biznisu.  Ukoliko odgovaraju, onda je potrebno da pronađete odgovarajuću računovodstvenu agenciju. Certificirani i iskusan računovođa, odnosno manja računovodstvena agencija koja kvalitetno obavlja svoj posao, mogu biti dobitna kombinacija koja će unaprijediti Vaš posao bez nepotrebnih grešaka i troškova.

Naša računovodstvena agencija može odgovoriti na sve izazove, stoga provjerite kakvu poslovnu saradnju možete dogovoriti sa nama. Profitirajmo zajedno – Vaš Profit Plus!

 

Još zanimljivih članaka iz oblasti knjigovodstva, računovodstva i poreznog savjetovanja pronađite na našem blogu.

Napišite komentar