Prednosti angažovanja eksternih računovodstvenih usluga

Prednosti angažovanja eksternih računovodstvenih usluga

Zasto angazovati eksterne racunovodstvene usluge Profit Plus

Za firme koje teže rastu, razumijevanje i upravljanje finansijama ključno je za uspjeh. Dobar računovođa će pomoći Vašoj kompaniji,  ne samo knjiženjem svakakodnevnih poslovnih promjena nego i dugoročnim poslovnim planiranjem. Osim toga, zakonska je obaveza angažovati računovođu.

Ali, kako odlučiti? Da li je za Vašu kompaniju bolje da zaposlite računovođu ili da angažujete knjigovodstvenu agenciju?

Kada kompanije ima zaposlenog računovođu, ona ima dirketnu komunikaciju sa finansijskim stručnjakom, koji se isključivo bavi poslovima firme. Zaposleni računovođa se kontiuirano bavi zadacima dodijeljenim od strane menadžmenta ili vlasnika. Međutim, male i srednje kompanije često nemaju dovoljno prihoda kako bi zaposlile knjigovođu. Dakle, nemaju moćnost izbora on-site ili off-site računovodstva. Ali, da li je to zaista negativno? Ili, ipak ima svoje prednosti?

Eksterne računovodstvene usluge zaista mogu biti bolji izbor! Ukoliko izaberemo pravog poslovnog partnera za računovodvo, dobit ćemo čak bolji kvalitet računovodstvnih usluga uz uštedu troškova.

Na šta trebate obratiti pažnju kada birate knjigovodstveni servis?

Obrazovanje.

Da li ste znali da certifikat samostalnog računovođe može da se polaže sa bilo kojim završenim fakultetom? Pa, ako ste mislili da je svaki certificirani računovođa – ekonomista, prevarili ste se. S druge strane, postoje velike razlike u stečenom znanju po završetku samog ekonomskog fakulteta, u zavisnosti od smjera koji se pohađa. Znanje osobe koja se specijalizirala na marketing nije isto kao znanje stečeno na finansijsko-računovodstvenom smjeru. Osim toga, certifikat samostalnog računovođe može se steći sa završenim ekonomskim fakultetom, ali i sa završenim veterinarskim, fakultetom političkih nauka, pravnim ili bilo kojim drugim fakultetom. Razliku čini neznatan broj predmeta koji se polažu.

A budimo iskreni, da li bismo popravak zuba npr. povjerili bacheloru ekonomije koji je položio još 5 predmeta na stomatologiji? Vjerujemo da ne!

Stoga, preporučujemo da provjerite kome povjeravate svoju firmu i svoj novac!

Iskustvo.

Pored obrazovanja, radno iskustvo je ono što čini razliku. Prethodna poslovna okruženja, branše i godine rada definišu ekpertizu računovođe. Iskusan računovođa će pomoći Vašoj kompaniji da raste i da se razvija. On će sa lakoćom naći rješenja za finansijske izazove i ciljeve, te će pomoći da kreirate plan za ispunjenje tih ciljeva.

Usavršavanje.

Ovlašteni računovođa je obavezan prisustvovati seminarima i edukacijama kako bi zadržao stečeni certifikat. Osim godišnje propisanog broja seminara, dobar knjigovođa se dodatno edukuje kako bi bio u trendu sa poslovnim i tehnološkim novitetima.

Veličina.

Danas na tržištu imamo ogroman broj knjigovodstvenih agencija. Izbor je velik. Od onih malih, sa jednim ili dva uposlena pa do velikih internacionalnih računovodstvenih kompanija. To može biti zbunjujući kada birate pravog poslovnog parnera za računovodstvo. Neke kompanije se osjećaju sigurnije angažujući veliku računovodstvenu agenciju. Neke pak preferiraju manje računovodstvene firme u kojima se osjećaju prijatnije, kroz personaliziran pristup. Kakve god Vaše preferencije bile, pouzdanost u kvalitet usluge je ključno što treba uzeti u obzir.

I za kraj, ali ne i najmanje važno..

Najjeftinija opcija nije uvijek najbolja opcija. Naprotiv. To često zna biti najskuplja opcija!

Samo iz razloga što ste dobili povoljnu ponudu, ne znači da je ona i najbolja. Nemojte vršiti kompromise kada je kvalitet u pitanju. Ovakva ušteda je uglavnom na kratke staze. Ukoliko Vaše finansije vodi neko ko nema dovoljno iskustva, znanja ili pak vremena za posvećen rad, često može doći do grešaka, koje koštaju jako puno.

Angažovanje prave računovodstvene firme je jedan od ključnih faktora za stabilan rast i uspjeh. Mi, u Profit Plus, nudimo širok spektar usluga koje će pomoći da optimizirate svoje finansije i fokusirate se na rast vašeg poslovanja

Ni smo Vaš pouzdan pratner u računovodstvu, jer možemo odgovoriti na sve posovne izazove. Profitirajmo zajedno – Vaš Profit Plus!

 

Još zanimljivih članaka iz oblasti knjigovodstva, računovodstva i poreznog savjetovanja pronađite na našem blogu.

Related Posts

Write a comment